“Να είσαι ευγνώμων για τα καλά και τα πιο δύσκολα της ζωής. Και τα δύο σου δίδαξαν κάτι… και σε βοήθησαν να εξελιχθείς.”
                                                                                Χαλίλ Γκιμπράν

Σας εύχομαι Καλό Μήνα, το Νοέμβριο του 2022, μήνα των Ευχαριστιών με την ευχή για επίτευξη Επιθυμιών και υλοποίηση Στόχων σας σε Προσωπικό, Διαπροσωπικό και Επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των Ευχαριστιών και της Ευγνωμοσύνης για τα μικρά και τα μεγάλα. Είναι εύκολο να ευχαριστούμε τη ζωή για τα μεγάλα δώρα της ζωής όπως: ΥγείαΕυημερίαΕυτυχισμένη Οικογένεια και Δημιουργία, αλλά είναι πιο δύσκολο είναι να λέμε κάθε μέρα “Ευχαριστώ” για τις μικρές, καθημερινές χαρές που μας γεμίζουν Χαρά και Αισιοδοξία.
                     
Στις περιόδους κρίσης είναι η Ευγνωμοσύνη που μπορεί να φανεί πιο χρήσιμη παρά ποτέ !
“Μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τις δυσκολίες με διαφορετική ματιά, να αποδεχτούμε τις αλλαγές που προκύπτουν σαν φυσιολογική φάση της ζωής και να εκτιμήσουμε τους ανθρώπους που μας στηρίζουν”, όπως λέει η συγγραφέας Δήμητρα Διδαγγέλου. 
Όταν νιώθουμε Ευγνωμοσύνη σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε και τα καλά και τα δύσκολα, άσχετα με το τι κάνουν οι άλλοι.


H Ευγνωμοσύνη έχει κεντρίσει πολλές φορές το ενδιαφέρον των ερευνητών κυρίως τα τελευταία χρόνια των δοκιμασιών.  Οι επιστημονικές έρευνες όλο και πληθαίνουν και  αποδεικνύουν τα ευεργετικά οφέλη τη υιοθέτηση της Ευγνωμοσύνης στη ζωή των ανθρώπων.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως η έκφραση της Ευγνωμοσύνης έχει θετική επίδραση στην Ψυχή, στο Πνεύμα και στο Σώμα. Επίσης, έχει ευεργετική επίδραση στις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων.


Η λέξη «Ευγνωμοσύνη» προέρχεται από τη λατινική λέξη «Gratia» που σημαίνει Χάρη, Ευγένεια και συνδέεται με τη Χαρά “του Δούναι και Λαβείν” και τα Δώρα Προσφοράς.

Η Ευγνωμοσύνη μπορεί να χαρακτηριστεί σαν Συναίσθημα, Συμπεριφορά, Ηθική Αξία, Συνήθεια, ακόμα και στοιχείο της Προσωπικότητας που να μπορεί να υιοθετηθεί από το άτομο και εφαρμοστεί στη πράξη και καθημερινότητα.

Σύμφωνα με Dr. Robert Emmons, η “Ευγνωμοσύνη” μάς κάνει να εκτιμούμε την αξία των πραγμάτων -όσο μικρά ή μεγάλα κι αν είναι αυτά- και να μην τα παίρνουμε ως δεδομένα. Ο ίδιος θεωρεί πως “η Ευγνωμοσύνη μας ωθεί στο να είμαστε περισσότερο Αισιόδοξοι και να εστιάζουμε τη προσοχή μας στα Θετικά γεγονότα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι Χαρές της ζωής”.


Έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι που εξασκούν συστηματικά Ευγνωμοσύνη στη ζωή τους έχουν τα παρακάτω οφέλη:

Σε Φυσικό επίπεδο:

-Οι άνθρωποι έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα,
-Βιώνουν λιγότερους σωματικούς πόνους,
-Έχουν Χαμηλότερη πίεση, καλύτερη υγεία & καλύτερο ύπνο

Σε Ψυχολογικό επίπεδο:

-Οι άνθρωποι βιώνουν περισσότερα Θετικά Συναισθήματα,
-Νιώθουν περισσότερο Δημιουργικοί και Δραστήριοι,
-Βιώνουν περισσότερη Αισιοδοξία και Ευτυχία,
-Έχουν περισσότερη Χαρά και Κέφι για ζωή και Δημιουργία

Σε Κοινωνικό επίπεδο:

-Οι άνθρωποι με Ευγνωμοσύνη έχουν περισσότερες και καλύτερες Διαπροσωπικές σχέσεις,
-Είναι περισσότερο Δοτικοί και Γενναιόδωροι,
-Βιώνουν περισσότερη Εν-συναίσθηση,
-Είναι περισσότερο Συμπονετικοί Εξωστρεφείς

Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης
Ο Dr. Emmons αναφέρει ότι βοηθάει πολύ θετικά τους ανθρώπους όταν κρατάνε ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης.

Έχει αποδειχτεί πως όταν οι άνθρωποι γράφουν και εκφράζουν την Ευγνωμοσύνη τους, φέρνουν στη ζωή τους ευεργετικά αποτελέσματα, παρουσιάζουν αύξηση Αποφασιστικότητας, Ενθουσιασμό, Θετική Ενέργεια, έχουν Αισιοδοξία, ασκούν πιο δημιουργικά και αποτελεσματικά την εργασία τους και έχουν καλύτερες Διαπροσωπικές σχέσεις.

Ο Dr. Martin Seligman, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και πρωτοπόρος στη μελέτη της Θετικής Ψυχολογίας, παρατήρησε οτι όταν οι άνθρωποι που γράφουν ημερολόγια Ευγνωμοσύνης νοιώθουν πολυ καλυτερα ψυχικά, σωματικά και κοινωνικά. Γενικότερα, έχουν  αύξηση στα αποτελέσματα Ευτυχίας και Ευεξίας στη ζωής τους.

Η ευγνωμοσύνη με πράξεις
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες σημασία δεν είναι απλώς να συνειδητοποιείς την Αξία της Ευγνωμοσύνης δεν είναι απλώς να μιλάς για την Ευγνωμοσύνη, αλλά να την εφαρμόζεις στη πράξη.

Επιπλέον, για να έχουμε θετικά αποτελέσματα από την υιοθέτηση της  Ευγνωμοσύνης καλό είναι να την εκφράσουμε πρακτικά ΜΕ ανταποδώση των δώρων που έχουμε λάβει. 
 Σε τελική ανάλυση, η ευγνωμοσύνη είναι στάση ζωής :
 «Αν κάποιος δεν είναι ευγνώμων μ’ αυτά που έχει, είναι πολύ πιθανόν να μην είναι ευγνώμων ούτε για όσα πρόκειται ν’ αποκτήσει.»

Οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο  γενναιόδωροι.

Η ευγνωμοσύνη έρχεται από μέσα μας !!!

Η ανάγκη που νιώθουν οι άνθρωποι οι οποίοι είναι Ευγνώμονες, να προσφέρουν κάτι σε κάποιον άλλον, έρχεται από την καρδιά τους. Αν θέλετε να μάθετε στα παιδιά σας να νιώθουν αυτά τα συναισθήματα, βοηθάει πολύ η συγγραφή και η ζωγραφική σαν δραστηριότητα με αυτό το τρόπο τα παιδιά μελετούν και ανακαλύπτουν συμπεριφορές και συναισθήματα.

«Μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι πιο προσεκτικά σχετικά με το τι αισθάνονται και να χρησιμοποιούν θετικές σκέψεις, οι οποίες και θα τους κάνουν να νιώθουν ευγνωμοσύνη».
Όταν τα παιδιά μάθουν τα συναισθήματά τους και αντιλαμβάνονται ποιος τους προκαλεί θετικά συναισθήματα, βοηθιούνται πολύ ως προς το να εκτιμούν όσα τους δίνονται, αντί να σκέπτονται τι δεν έχουν.

Τι μπορείς να δοκιμάσεις: Γράψε ένα απλό Ευχαριστώ!!

Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι που μαθαίνεται

Αν το άτομο κάνει εξάσκηση καθημερινά, τότε θα βρει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που ο εγκέφαλός του σκέπτεται. Αντί να σκέπτεται τι δεν πάει καλά, συγκεντρώνεται σε όσα πάνε θετικά.

Η ευγνωμοσύνη καταπολεμά το στρες

Άτομα που έχουν ζητήματα Αυτοπεποίθησης, έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία και βιώνουν υπερβολικό στρες, μπορούν να επωφεληθούναπό την υιοθέτηση της Ευγνωμοσύνης με Απλές Τεχνικές, όπως:

  • Εστίαση σε Θετικά στοιχεία που αγαπούν στον εαυτό τους και  Εστίαση σε Θετικά χαρακτηριστικά που εκτιμούν στους άλλους, 
  • Εστίαση σε Αισιόδοξες, Καθημερινές στιγμές Προσφοράς,  Δημιουργίας, Ανταλλαγής και Έκφρασης στη ζωή τους,
  • Εστίαση στη Θετική Σκέψη, παρόλες τις δοκιμασίες & στο Μάθημα που θα λάβει για να εξελιχθεί , 
  • Εστίαση στο να βρει ένα κατάλληλο άτομο, διπλά του υποστηρικτικά, Σύμβουλο ή Θεραπευτή που θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση και να εξελιχθεί !
  • Κατανόηση ότι η Ευγνωμοσύνη πηγάζει  από μέσα του και αφορά πολύτιμες στιγμές όταν έχει σχέση με τα Θετικά άτομα δίπλα σου, Θετικές σκέψεις και Πράξεις !  
  • Τελικά, όλο το νόημα της Ευγνωμοσύνης περικλείεται  στη λέξη: « ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»!!!

                  
Σας εύχομαι ένα Όμορφο, Υγιές & Δημιουργικό Νοέμβριο, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε και να ανα-προσδιορίσουμε τις  Αξίες, Στόχους & Δώρα μας !!

Share