Εξαιτίας του τραγικού ατυχήματος στα Τέμπη ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις και ανάμεσα σε αυτές και η σειρά σεμιναρίων που είχα οργανώσει με τίτλο “Τα Παιδιά μας, οι Καθρέφτες μας“.

Συγκεκριμένα:

Ημερομηνία/Ώρα
09, 16, 23, 30 Μαΐου 202318:00 – 20:00

Τοποθεσία
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Πώς οι γονείς με τη συμπεριφορά, τον χαρακτήρα, το παράδειγμα ζωής και πράξης τους επηρεάζουν ψυχολογικά, ψυχοσωματικά και κοινωνικά τα παιδιά τους και πώς τα παιδιά γίνονται οι καθρέφτες των γονιών τους; Με την Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, Συμβουλευτική Ψυχολόγος–Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων.

-Οι επιπτώσεις της σύγχρονης ζωής στην ψυχή και στο μυαλό των παιδιών.

Σε αυτή τη συνάντηση αναλύουμε πώς επηρεάζονται τα παιδιά σε μια εποχή με δοκιμασίες στην υγεία, στην ασφάλεια και στις σχέσεις με τις σύγχρονες και έντονες αλλαγές και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να τα βοηθήσουν. Παρουσιάζουμε πρακτικά παραδείγματα επικοινωνίας και συναισθηματικής νοημοσύνης.

-Αχ, αυτή η «αλλόκοτη» εφηβεία.

Σε αυτή τη συνάντηση εστιάζουμε στο γεγονός ότι η εφηβεία είναι μια συναρπαστική, αλλά ταυτόχρονα προκλητική ηλικία. Ο έφηβος φεύγει από μια περίοδο παιδικής εξάρτησης και ανεμελιάς και μπαίνει σιγά σιγά σε μια φάση σταδιακής υπευθυνότητας, ωρίμανσης και ανεξαρτητοποίησης. Πιο συγκεκριμένα αναλύουμε:

 • Το κτίσιμο της ταυτότητας του εφήβου, την υιοθέτηση της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτητοποίησής του.
 • Τη συνειδητοποίηση των γονέων για τη δική τους ταυτότητα, με αυτογνωσία και αυτοφροντίδα, και τους τρόπους που μπορούν να περάσουν μηνύματα ισορροπίας και αισιοδοξίας στα παιδιά.
 • Οι γονείς πρέπει να κατακτήσουν τα 3Α: αναγνώριση, αποδοχή και αλλαγή.
 • Τις αξίες συναισθηματικής νοημοσύνης που πρέπει να υιοθετήσουν οι γονείς και οι έφηβοι.

-Αποκρυπτογραφώντας τα κρυφά μηνύματα των παιδιών.

Ας ακούσουμε και ας ανακαλύψουμε τα μηνύματα που θέλουν να επικοινωνήσουν τα παιδιά μαζί μας. Αναλύουμε επίσης τα εξής θέματα:

 • Έλλειψη αυτοπεποίθησης και ανάγκη επιβεβαίωσης.
 • Επαγγελματικός προσανατολισμός σαν «ταξίδι αυτο-ανακάλυψης».
 • Επιθετικότητα και αρνητικότητα των παιδιών προς τους γονείς, τους συνομηλίκους, τους καθηγητές κ.α. Ποιο είναι το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν τα παιδιά και πώς το αντιμετωπίζουμε;
 • Bullying και συγκρούσεις.
 • Εθιστικές συμπεριφορές (αλκοόλ, κάπνισμα, ουσίες, τυχερά παιχνίδια κλπ).
 • Απομόνωση και κατάθλιψη, αρνητικές και αυτοκαταστροφικές σκέψεις και συμπεριφορές, διατροφικές διαταραχές κλπ.
 • Εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο, επένδυση στην εξωτερική «ψεύτικη» εικόνα που τους επιβάλλεται κλπ.

-Διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων «ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ, αλλά όχι ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ» για την καλή ψυχολογία, ισορροπία και εξέλιξή τους.

Στην τελευταία συνάντηση αναλύουμε πώς τα παιδιά γίνονται καθρέφτες των πράξεων και της συμπεριφοράς των γονιών τους. «Τα παιδιά κάνουν ό,τι κάνουμε και όχι μόνο ό,τι λέμε στη πράξη». Εστιάζουμε στον καλύτερο τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας, που είναι η αγάπη και η αποδοχή των παιδιών «Άνευ Όρων, αλλά όχι Άνευ Ορίων»  με την υιοθέτηση των κλειδιών συναισθηματικής νοημοσύνης. Αναλύουμε πρακτικά παραδείγματα σχετικά με τα ποια πρέπει να είναι τα όρια ανάλογα με την εξελικτική φάση, την ωρίμανση και την ηλικία των παιδιών και των εφήβων.

9, 16, 23, 30 Μαΐου 2023

Τρίτη, 18:00-20:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 60€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 18€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15

 

*Με την αγορά κύκλου διατίθεται δωρεάν στους συμμετέχοντες το νέο βιβλίο της Τζίνας Θανοπούλου «Τα παιδιά μας, οι καθρέφτες μας!» που βασίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. https://minoas.gr/product/ta-paidia-mas-oi-kathreftes-mas/

 

Share