Tον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο «Τα παιδιά μας, οι καθρέφτες μας». Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι οι καθρέφτες των παιδιών τους, καθώς τα παιδιά “κάνουν ό,τι κάνουν οι γονείς τους και όχι μόνο ό,τι λένε”;

Οι γονείς είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν ότι με τη συμπεριφορά και το παράδειγμα ζωής και πράξης τους γίνονται ο Καθρέφτης των παιδιών τους. Δηλαδή τα παιδιά, είτε είναι σε μικρότερη ηλικία, είτε είναι στην εφηβεία μιμούνται τις συμπεριφορές, τη στάση, τα λόγια και τον τρόπο ζωής των γονιών τους, γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όχι μόνο σε αυτά λένε, αλλά κυρίως σε αυτά που κάνουν, γιατί τα παιδιά τους βλέπουν το αποτέλεσμα των πράξεών τους. Άρα, για να μεγαλώσουν Υγιή Ψυχολογικά παιδιά, οι γονείς πρέπει να εφαρμόζουν στον εαυτό τους τις Αξίες Συναισθηματικής για να μεγαλώσουν Ισορροπημένα παιδιά.

Πώς μπορούν οι γονείς να προσδιορίσουν ορθότερα τη συμπεριφορά, το ήθος και τη μελλοντική τους εξέλιξη, ώστε να βελτιώσουν τη δική τους ζωή αρχικά αλλά και να εξασφαλίσουν την ισορροπημένη ζωή των παιδιών τους;

Η συμπεριφορά των γονέων πρέπει να βασιστεί σε Αξίες Συναισθηματικής Νοημοσύνης για τον εαυτό τους πρώτα, όπως:

Αυτογνωσία, Αυτοπεποίθηση, Αυτοσεβασμός, Αυτό-αποδοχή, Αποδοχή των άλλων, Σεβασμός στη Διαφορετικότητα, στις Διαφορετικές Αξίες, Απόψεις,  Εν-συναίσθηση, Σεβασμός & Εμπιστοσύνη, Πίστη & Δέσμευση, Επικοινωνία,  Ειλικρίνεια, Υπομονή, Επιμονή, Επιθυμία & διάθεση να Μοιράζεσαι, Ενδιαφέρον & Τρυφερότητα, Συγχώρεση, Αναγνώριση λαθών, Επιθυμία για Βελτίωση & Εξέλιξη, Επιθυμία να Δημιουργείς, Ευγνωμοσύνη, Εκτίμηση των μικρών χαρών της ζωήs!

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα παιδιά μας; Μπορούν να γίνουν οι δάσκαλοί μας όσον αφορά την εξέλιξη και την ευτυχία μας;

Βεβαίως, μπορούν να γίνουν τα παιδιά μας οι δάσκαλοί μας όσον αφορά την εξέλιξη και την ευτυχία μας γιατί μέσα από τον αυθορμητισμό τους, την ειλικρίνειά τους και την επαφή με τη φωνή της καρδιάς μπορούν να εμπνέουν και διδάξουν στους γονείς τις αξίες των μικρών χαρών της ζωής.

Τα παιδιά μπορούν να διδάξουν στους γονείς τους:

-Την εκτίμηση της στιγμής του ΕΔΩ & ΤΩΡΑ όπως έρχεται και των μικρών δώρων ζωής, όπως μια βόλτα στη φύση, σωματική άσκηση, διαλογισμός, γιόγκα, μια ωραία ανταλλαγή σκέψεων με έναν φίλο, το διάβασμα ενός βιβλίου, την έκφραση μέσω δημιουργικής απασχόλησης όπως οι τέχνες, θέατρο, χορό, κ.λπ

-Την αυθεντικότητα και τον ενθουσιασμό των μικρών παιδιών και

-Την πίστη και το κέφι για ζωή.

Τι προσπαθούν να μας πουν τα παιδιά με τη συμπεριφορά, τα λόγια και τις πράξεις τους;

Με τη συμπεριφορά, τα λόγια και τις πράξεις τους, τα παιδιά προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί με τους γονείς ότι πολλές φορές δεν τα ακούν ουσιαστικά, άρα χρειάζεται να χρησιμοποιούν την Ενεργητική Ακρόαση, δηλαδή να ακούν τα παιδιά ουσιαστικά και προσεκτικά και όχι να τα αγνοούν. Επίσης, να επικοινωνούν μαζί τους με το ΕΓΩ-ΜΗΝΥΜΑ, «Εγώ νοιώθω (όχι εγώ πιστεύω) όταν σε βλέπω να μην διαβάζεις, ότι…» και όχι με το «Εσύ-μήνυμα» που είναι στείρα κριτική.

Τι είναι η αυτογνωσία; Ποια είναι τα οφέλη της για τα παιδιά, τους εφήβους και τους γονείς;

Αυτογνωσία είναι η αναγνώριση των εσωτερικών συναισθημάτων, σκέψεων και προβληματισμών, η αποδοχή αυτών και η αλλαγή & η εξέλιξή τους αν χρειάζεται. Δηλαδή τα «Μαγικά 3Α», τα οποία είναι: Αναγνώριση, Αποδοχή, Αλλαγή.

Επίσης, η αυτογνωσία είναι πολύτιμη αξία και συνδέεται με την αυτοπεποίθησή, δηλαδή: «Μπορώ/ Είμαι Ικανός/ή/ Αξίζω» και τον Αυτοσεβασμό: δηλαδή Αναγνωρίζω τις ανάγκες μου,  Σέβομαι τον εαυτό μου και την Αξία μου και Θέτω προσωπικούς στόχους ζωής που εκφράζουν το άτομο. Αυτά είναι πολύτιμα για τους ενήλικες, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικά και για τα παιδιά, αν τα εμπνεύσουμε από νωρίς με το παράδειγμα πράξης και ζωής. «Τα παιδιά κάνουν ό,τι κάνουν οι γονείς τους και όχι μόνο ό,τι λένε».

Αν βιώνουν οι γονείς στη πράξη Αυτογνωσία, Αυτοπεποίθηση και Αυτοσεβασμό στη πράξη σαν συναίσθημα και εμπειρία, ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΤΟ ΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Τα σχέδιά μου πάντα παραμένουν να υποστηρίζω συναισθηματικά τα παιδιά και τους γονείς σαν Συμβουλευτικά Ψυχολόγος και η συγγραφή του καινούργιου μου βιβλίου που θα αποτελέσει τη συνέχεια του πρώτου βιβλίο μου: «Τα παιδιά μας, οι καθρέφτες μας», «Οι σύντροφοί μας, οι καθρέφτες μας», «Οι φίλοι μας, οι καθρέφτες μας».

Ποιο είναι το motto σας;

Δύο είναι τα motto μου: «Τα παιδιά κάνουν ό,τι κάνουν οι γονείς τους και όχι μόνο ό,τι λένε» και «Τα παιδιά μας τα αγαπάμε άνευ Όρων, αλλά με όρια».

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Τα χαρακτηριστικά που θαυμάζω στους ανθρώπους είναι να ακολουθούν τη φωνή της καρδιάς τους, όταν είναι αυθεντική αλλά και την ψυχική δύναμη να αγωνίζονται με επιμονή και υπομονή για την πραγματοποίηση στόχων και ονείρων τους.

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Ισορροπία στον άνθρωπο φέρνει όταν το άτομο μπορεί να ακούει την εσωτερική του φωνή και να την εξισορροπεί με τις ικανότητές του και την υλοποίηση των ονείρων και των στόχων του.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Αυτό που φοβάμαι περισσότερο να μην υλοποιήσω τα όνειρά μου και τους στόχους μου, δηλαδή να προδώσω τον εσωτερικό εαυτό μου: τη θεϊκή φλόγα που μου έχω μέσα μου, όπου την έχει κάθε άνθρωπος διαφορετικά.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Όταν μπορώ αποτελεσματικά να βοηθήσω με Συμβουλευτική Υποστήριξη Εφήβους, Παιδιά, Οικογένειες και Ζευγάρια να βρουν το Νόημα της Ζωής τους και να κτίσουν και να διατηρήσουν ισορροπημένες σχέσεις, παρ’ όλες τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες της ζωής που πάντα υπάρχουν.

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά;

Δημιουργικά με κινητοποιεί όταν βοηθάω αποτελεσματικά και θεραπευτικά σαν Συμβουλευτική Ψυχολόγος Παιδιά, Εφήβους, Γονείς, Οικογένειες και όταν θυμίζω στους ανθρώπους να ακούν και να ακολουθούν την εσωτερική τους φωνή.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

…ανακαλύπτεις και πραγματοποιείς τον σκοπό για τον οποίο έχεις έρθει σε αυτόν το κόσμο. Στη δική μου περίπτωση όταν υποστηρίζω συμβουλευτικά και ψυχολογικά Παιδιά, Εφήβους, Γονείς και Οικογένειες.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

… να ακούω με ενσυναίσθηση τους συνανθρώπους μου, να συμπαραστέκομαι και να εμπνέω με τις γνώσεις, την εμπειρία και την ψυχική δύναμη τους ανθρώπους που βοηθάω να πιστεύουν στον εαυτό τους για να πραγματοποιούν τα όνειρά τους και την ψυχική τους ισορροπία.

www.happylifemag.com

 

Share